İnce/kalın bağırsaktan yemek borusu nasıl yapılır? Hangi hastalar için gereklidir?

Yemek borusunu çıkardığımızda yerine yeni yemek borusu yapmak gerekir. Aradaki kısmı çıkarıp uç uca dikmek yemek borusu söz konusu olduğunda uygulanmayan bir yöntemdir. Yeni yemek borusu yapabilmek için en sık mide kullanılırken, bazı durumlarda ince ve kalın bağırsak kullanılması gerekir. İnce Bağırsak: Boyunda yemek borusunda gelişen tümörler çıkarıldığında yutak bölgesi ile yemek borusu arasına yerleştirilir. İnce bağırsağın sağlıklı bir bölümü seçilir (Resim 1)

ve organ nakli şeklinde boyun bölgesine yerleştirilir (Resim 2).


Bağırsağın bir ucu yutak bölgesine, diğer ucu göğüs boşluğu girişinde yemek borusuna dikilir. Böylece hasta ağzından yemek yemeye başlar. İnce bağırsak başka durumlarda da kullanılır. Mesela; Boyunda soluk borusu ile yemek borusu arasında delik olduğunda, Gırtlak kanseri ameliyatı sonrası konuşma cihazına bağlı fistül oluştuysa, Tümör mide girişinde ise ve midenin tamamı alınacaksa ve yemek borusunun alt ucu çıkarılacaksa. İnce bağırsak yemek borusu ile aynı boyutta olduğu için bu amaçlar için çok uygundur. Serbest ince bağırsak nakli konusunda dünyada ve ülkemizde tecrübe ve birikimi olan cerrah sayısı çok sınırlıdır. Bu ameliyat bir ekip işidir ve yemek borusu cerrahisi ile mikro cerrahi ekiplerinin beraber çalışmaları gerekir. Kalın Bağırsak: Yemek borusunun yerine kalın bağırsakta yerleştirilebilir (Resim 3).

Nadiren gerekir ama uzun dönemde en iyi fonksiyonu elde etmek için kalın bağırsak uygun bir organdır. Sol tarafı kullanılır. Kalın bağırsağın kullanılacağı durumlar; Daha önceden başka bir ameliyatta mide kullanıldıysa, Çocuklukta yemek borusu zedelendiyse (mesela reflü veya madde içimi nedeniyle), Uzun vadede midenin korunması gerekiyorsa. Kalın bağırsağın sol tarafı kullanıldığında yemek borusunun tamamını çıkarmak ve kalın bağırsak ile değiştirmek mümkün olur. Resimde yanmış bir yemek borusu görülmekte (Resim 4).

Bu hastada yemek borusu ve midenin bir bölümü çıkarılmış ve resimde görülen uzun kalın bağırsak ile değiştirilmesi mümkün olmuştur (Resim 5).

Ekteki videoda yemek borusu ile soluk borusu arasında delik olan bir hastada boyun ile göğüs boşluğu ortası arasındaki yemek borusu çıkarılmış ve yerine ince bağırsaktan yeni yemek borusu yapılmıştır. Ameliyatın büyüklüğüne rağmen hastamız tamamen iyileşmiş ve ağzından beslenmeye başlayarak altı ay içinde 15 kilo almıştır (Video 1).

PAYLAŞ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Son Yazılar

Dev Mide Hernisi

Dev Mide Hernisi Hangi hastalara ameliyat yapılmalıdır? GÖRH hastalarının sadece %2-3’ü cerrahi tedavi gerektirmektedir. Genç yaşta olup (40 yaş öncesi), ilaç kullanmadığı zamanlarda şiddetli şikâyetleri

DEVAMINI GÖR »

Reflü Tedavisi

Reflü Tedavisi Şehirleşme ve yaşam tarzımızın değişmesi sonucunda yeni bir hastalıkla tanıştık. Gastroözofajiyal reflü (kısaca reflü) adı verilen bu hastalık midedeki asit içeren salgının yemekborusuna

DEVAMINI GÖR »